Uwielbiam paprykę pod każdą postacią. Lubię ją chrupać jako przekąskę, lubię nadziewaną, jako dodatek do sałatek no i marynowaną. W tym roku zrobiłam 22 słoiki na zimę. Przyda się do kanapek, do sałatek i do obiadów. Smakuje tak jak ta kupowana ze sklepu. Jednak chyba nie muszę się powtarzać, że na pewno jest zdrowsza niż kupowana? ;)
Do słoików:
Papryka (ilość wedle uznania)
pół łyżeczki białej gorczycy
3 ziarenka pieprzu
1 ziele angielskie
liść laurowy
ząbek czosnku
Zalewa:
5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżka soli
5 łyżek cukru
Paprykę pokroić na grube paski i umieścić w słoiku. Dodać pozostałe składniki. Zalewę zagotować i rozlać do słoików. Pasteryzować przez ok. 15 minut.
Przepis pochodzi z TEJ strony
ale Ty kradniesz przepisów z netu hehe, pod plagiat to podchodzi :D a tak na poważnie od dawien dawna robimy też paprykę marynowaną i też ją uwielbiam, jednak nie mogę jeść papryki, tym bardziej surowej, bo mnie żołądek boli
OdpowiedzUsuńnie kradnę, bo podaję źródło jeśli biorę z netu ;)
Usuń