Czy połączenie cynamonu ze śliwkami może być dobre? Owszem, może być. Jest nawet idealne.
Ciasto jest bardzo cynamonowe i bardzo pyszne. Ze stołu znika w tempie błyskawicy ;). Podane składniki odpowiadają formie o wymiarach 20x23 cm.
3 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
śliwki
Dodatkowo:
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
pół kostki margaryny lub masła
1/2 szklanki cukru
cukier waniliowy
1 szklanka mąki
Śliwki wydrylować i przeciąć na pół. Z podanych składników zrobić kruszonkę. Mikserem utrzeć jajka wraz z cukrem. Następnie dodać pozostałe składniki i porządnie zmiksować. Gotowe ciasto przelać do formy. Na wierzch ułożyć śliwki skórką do dołu. Posypać jedna łyżeczką cukru i cynamonu. Na całość wyłożyć kruszonkę. Piec przez 45 minut w 180 stopniach (ja nigdy nie trzymam się podanego czasu. Zawsze piekę do tzw suchego patyczka).
Przepis pochodzi z TEJ strony
to jedno z moich ukochanych jesiennych połączeń! :) takie ciasto najlepsze jest z kubkiem gorącej herbaty :)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak. gorąca herbata jak najbardziej tu pasuje:)
UsuńPyyysznie ! <3
OdpowiedzUsuń