Przepis od koleżanki jeszcze za czasów szkoły średniej.
Idealny. Słodycz przełamana kwaskowym dżemem. To ciasto posmakuje również tym, którzy są miłośnikami wszystkiego co kokosowe.
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
2 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem. Dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Zaraz po upieczeniu biszkopt rzucić na ziemię z wysokości kolan.
Masa:
2 szklanki mleka
200 g wiórek kokosowych
1 masło
2 białka
4 łyżki cukru pudru
Mleko zagotować, wsypać wiórki kokosowe i gotować aż do wyparowania mleka. Po czym wystudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo wystudzone wiórki. Na koniec ubić białka i dokładnie wymieszać z masą.
Dodatkowo:
2 czerwone galaretki
dżem porzeczkowy lub wiśniowy
herbatniki
polewa czekoladowa
Galaretki rozpuścić w 700 ml wody wedle zaleceń producenta.
Przekładanie: Biszkopt --> dżem --> masa kokosowa --> galaretka --> herbatniki --> polewa
Hmmyy...pycha....Narobiłaś mi smaku zapraszam oll-olciaa-blooog.blogspot.com
OdpowiedzUsuńPiękny przekładaniec! :)
OdpowiedzUsuń