piątek, 24 lutego 2017

Chleb pszenny

To już drugi przepis na chleb na tym blogu i nie zamierzam na tym poprzestać. Ten chleb jest inny w smaku niż ten poprzedni, ale nie jest zły. Myślę, że warto go zrobić. Jednak na ten chleb bardzo ważna jest mąka. Musi to być koniecznie mąka chlebowa. Ja zrobiłam na tortowej. Jak wcześniej napisałam, nie wyszedł zły, ale uważam, że na mące chlebowej byłby lepszy.


50 dag mąki pszennej typ 650
250 ml ciepłej wody
2 dag świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
mąka do oprószenia chleba

Rozkruszone drożdże, cukier, wodę oraz 2 łyżki mąki wymieszać w dużym kubku. Rozczyn przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 min.
Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z solą, masłem i rozczynem. Ciasto wyrabiać ok 15 minut. Przykryć je ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godz.
Z ciasta uformować bochenek. Umieścić go na wyłożonej papierem blasze. Pozostawić w ciepłym miejscu na 30 minut. Następnie chleb z wierzchu naciąć, lekko oprószyć mąką. Piec 40-50 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Wyjąć i wystudzić na kratce.

Przepis pochodzi z książki Smaki natury. Skarby pól, lasów i ogrodów w twojej kuchni

środa, 22 lutego 2017

Skubaniec

Skubaniec, inaczej nazywany pleśniakiem, jak kto woli. Długo szukałam odpowiedniego przepisu. Nigdy nie chciało mi się dzielić ciasta, jedną część zostawiać, do drugiej dodawać kakao. Ja lubię proste i szybkie przepisy, bez wymyślania. Ten przepis znalazłam w starym przepiśniku mojej mamy i już wiem, że skubańca zrobię jeszcze nie jeden raz.


3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 cukry waniliowe
5 jajek
1 kostka margaryny
3 łyżki smalcu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
słoik dżemu wiśniowego/porzeczkowego lub owoce

Białka ubić wraz ze szklanką cukru a pozostałe składniki zagnieść jak na kruszonkę.
1/3 ciasta wyłożyć na spód i dokładnie ugnieść. Na ciasto wyłożyć dżem lub owoce. Następnie kolejną część ciasta, ubite białka i pozostałe ciasto. Piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka.

piątek, 10 lutego 2017

Sałatka z wędzonym kurczakiem

Sałatka należy do tych szybkich w zrobieniu. Idealna na imprezę, na kolację, czy do grilla. Miłośnikom kurczaka na pewno posmakuje.


wędzona pierś z kurczaka
mix sałat ze szpinakiem
1 kubełek pomidorów koktajlowych
1 opakowanie mini mozzarelli
1 cebula
4 łyżki słoneczniku

Kurczaka pokroić w kostkę. Mozzarelle i pomidory przekroić na pół, a cebulę w półksiężyce. Słonecznik lekko podsmażyć na patelni. Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Podać z ulubionym sosem.