sobota, 13 grudnia 2014

Ciasto olejowe z masą budyniową

To już drugie ciasto olejowe na tym blogu. Proste i szybkie w wykonaniu. Do tego smaczne. Idealnie nadaje się jako baza do tortów. Wystarczy tylko wyobraźnia do zrobienia masy i tort będzie gotowy. Ciasto idealne i do kawy i na święta...




Ciasto olejowe

5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 łyżek oleju
8 łyżek wody

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mieszając, stopniowo dodawać olej, wodę, proszek do pieczenia oraz mąkę. Ciasto przelać do formy i piec w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. 

Masa budyniowa

1litr mleka
3,5 łyżki mąki pszennej
3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
3-4 łyżki cukru

Z jednego litra mleka odlać szklankę i dokładnie wymieszać obie mąki. Pozostałą część mleka zagotować wraz z cukrami. Gdy mleko będzie już wrzało, wlać rozrobiony budyń i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gorący budyń można wymieszać z 1/3 kostki margaryny, ale jest to niekonieczne.

Ciasto przekroić na pół i przełożyć budyniem. Wierzch posypać cukrem pudrem.