czwartek, 30 maja 2013

Jabłecznik

Jabłecznik

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
25 dag margaryny
4 jajka
1 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru
0,5 szklanki kaszy manny
mały proszek do pieczenia
70 dag oczyszczonych jabłek lub duży słoik musu jabłkowego
cukier waniliowy lub aromat
cynamon


Przygotowanie:

Margarynę stopić, ostudzić i wlać do cukru, dodać całe jajka.
Przesianą mąkę i proszek stopniowo dodać do masy.
Połowę ciasta wlać do formy.
Ułożyć na cieście jabłka lub mus jabłkowy wymieszany z kaszą manną i odrobiną cynamonu. 
Piec w 175 stopniach przez 50 minut.


Jeśli do ciasta dodaje się same jabłka, polecam je lekko "podsmażyć" w garnku aby jabłka puściły sok i zrobił się z nich dżem. Całość ostudzić i połączyć z kaszą manną.

środa, 29 maja 2013

Ogórki w pomidorach

Ogórki w pomidorach

Składniki:

4 kg ogórków
6 cebul
0,5 szklanki octu
0,5 szklanki oleju
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
duży słoik przecieru pomidorowego

Przygotowanie:

Ogórki pokroić w słupki i usunąć pestki. Cebulę pokroić w piórka. Warzywa umieścić w misce.
Ocet, olej, cukier, sól i przecier pomidorowy wlać do warzyw, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Po 2 godzinach sałatkę przełożyć do słoiczków i pasteryzować przez 15-20 minut.

niedziela, 26 maja 2013

Tiramisu

Tiramisu

Składniki:

4 jajka
500g sera Mascarpone
4 łyżki cukru
16 łyżek amaretto lub innego wyrazistego alkoholu
2 łyżeczki sypanej lub rozpuszczalnej kawy
kako do posypania
biszkopty

Przygotowanie:

Zaparzyć kawę i pozostawić do ostygnięcia. Do schłodzonej kawy wlać 8 łyżeczek amaretto. Białka ubić na sztywno. Do ubitych białek wlać 8 łyżek amaretto. Żółtka ubić z cukrem. Do ubitych żółtek dodać ser Mascarpone, wymieszać. Dodać ubite białka i ponownie delikatnie wymieszać. Biszkopty namoczyć w kawie i układać w pojemniku lub głębokiej blaszce. Na warstwie biszkoptów dać warstwę masy, następnie znowu warstwę i resztę masy. Na wierzchu posypać kakao. Gotowe Tiramisu schłodzić przez parę godzin w lodówce.

Ja zrobiłam 3 warstwy biszkoptów i 3 warstwy masy. Zamiast amaretto, użyłam zwykłą wódkę.

sobota, 25 maja 2013

Ciasto olejowe

ciasto olejowe z owocami

Składniki na ciasto:

3 całe jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki mleka
2,5 szklanki mąki
15g proszku do pieczenia

Kruszonka:

mąka
cukier
cukier waniliowy
margaryna
żółtko

Wszystkie składniki dajemy wedle uznania. Mieszamy do momentu połączenia się składników w sypką kruszonkę.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać po kolei, tak jak jest w przepisie. Na ciasto wyłożyć owoce (na zdjęciu jest to rabarbar) i posypać kruszonką.

Cycki teściowej

Cycki teściowej

Składniki na ciasto:

6 białek
15 dag cukru pudru
15 dag suchego maku
15 dag wiórek kokosowych
1 łyżka proszku do pieczenia

Ubić jak na biszkopt. Białka ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia.

Składniki na masę:

6 żółtek
15 dag cukru pudru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 szklanki mleka
1 kostka masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać oprócz masła w 1/2 szklanki mleka i wlać do pozostałego, gotującego się mleka. Ostudzony budyń zmiksować z masłem.
Biszkopty namoczyć w alkoholu i układać jeden obok drugiego. Polać polewą. Na każdym biszkopcie ułożyć po jednym rodzynku.

Sos z papryki

Sos z papryki

Składniki na sos:

3 kg czerwonej papryki
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
3 łyżki soli
1 łyżeczka chili
3 główki czosnku
3 słoiczki koncentratu pomidorowego po 200g
1 opakowanie bazylii
1 szklanka octu 10%-ego

Przygotowanie:

Paprykę zmielić w maszynce, wrzucić do garnka wraz z cukrem, olejem, solą i chili. Gotować przez 20 minut. Następnie dodajemy drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. koncentrat pomidorowy, bazylię oraz ocet. Ponownie gotujemy przez kolejne 20 minut i wlewamy do słoiczków. Słoiczki odwracamy do góry dnem.

Sernik z rosą

Sernik z rosą

Składniki na ciasto:

25 dag mąki
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag margaryny
10 dag cukru

Wszystkie składniki zagnieść i wyłożyć na blaszkę. Zrobić widelcem  "dziurki" na cieście.

Składniki na masę serową:
1 kg sera
2 cukry waniliowe
2 jajka
4 żółtka
1/2 szklanki oleju
3 szklanki mleka
2 budynie waniliowe

Przygotowanie:

Jajka z żółtkami utrzeć z cukrami waniliowymi, dodać olej. Stopniowo dodawać zmielony ser, budyń a na końcu dodać mleko (masa będzie bardzo rzadka i taka ma być!). Masę wylać na ciasto. Piec ok 50 minut w 180 stopniach. W tym czasie ubić pianę z białek.

Piana:

4 białka
3/4 szklanki cukru

Po 50-u minutach pieczenia wylać pianę na ciasto i piec jeszcze 10-15 minut. Sernik po upieczeniu zostawić jeszcze chwilkę w nagrzanym piekarniku.

Sałatka z jajkiem i kurczakiem

Sałatka z jajkiem i kurczakiem

Składniki na sałatkę:

1 podwójna pierś z kurczaka
30 dag selera
3 jajka
1-2 łyżki oleju
sól
pieprz
przyprawa do gyrosa
3 ogórki konserwowe

Składniki na sos czosnkowy:

2 łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
majonez
przyprawy

Majonez wymieszać z jogurtem według uznania. Przyprawić do smaku czosnkiem i ulubionymi przyprawami.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa i przysmażyć na patelni. Seler obrać, ugotować i pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo i pokroić na połówki. Ogórki pokroić w talarki. Na półmisku ułożyć pokrojone jajka, seler, ogórki oraz kurczaka. Całość polać sosem czosnkowym.

.

Sałatka z ananasem

Sałatka z ananasem

Składniki na sałatkę:

1 puszka ananasa
1 puszka kukurydzy
1 podwójna pierś kurczaka
1 kostka rosołowa
sól
pieprz
majonez

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy na mniejsze części i gotujemy wraz z kostką rosołową. Ostudzonego kurczaka kroimy w drobną kostkę. To samo robimy z ananasem. Wrzucamy kukurydzę i przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.

Odcedzony sok z ananasa może nam się przydać do przygotowania kompotu. Sok wlewamy do małego garnka i zalewamy wrzącą wodą. Dosładzamy cukrem wedle uznania.

Słodkie racuchy z twarogiem

Słodkie racuszki z twarogiem

Składniki na ciasto:
20 dag twarogu
1/2 szklanki mleka
2 jajka
10 dag mąki
cukier waniliowy
3 łyżki cukru
szczypta soli
olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka rozdzielić. Twaróg pokruszyć, umieścić w wysokim naczyniu. Dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy. Następnie dodać mleko. Całość zmiksować na gładką masę. Następnie wmieszać mąkę. Do białek dodać szczyptę soli, ubić sztywną pianę i ostrożnie wymieszać z masą serową. Na głębokiej patelni dobrze rozgrzać olej. Ciasto nabierać łyżką i formować nieduże racuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor (ok. 2-3 minuty). Racuszki można podawać z konfiturą, cukrem, cukrem pudrem lub jak kto woli ;).

Ciasto na racuszki może wyjść 'lejące' takie jak naleśnikowe. Moje takie nie wyszło. Na zdjęciu racuchy są zbite dlatego, że użyłam prawdziwego białego sera domowej roboty, który był suchy.

Kruchy placek kokosowy

Kruchy placek kokosowy

Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:

1 litr kwaśnej śmietany 18%
25 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
4 białka

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto. 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Resztę ciasta wyłożyć na blaszkę.
W rondlu lekko podgrzać śmietanę, dodać wiórki i wymieszać. Na koniec dodać ubite na sztywno białka z cukrem.
Wymieszaną masę wyłożyć na ciasto i posypać kawałkami ciasta z lodówki. Piec w piekarniku przy 170 stopniach przez 45 minut. Jedną część ciasta można zakolorować kakao.

Jak widać na zdjęciu, ja zakolorowałam obie części ciasta.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Składniki na ciasto:

1 i 1/4 szklanki oleju
2 szklanki drobno utartej marchewki
4 jajka
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 garść orzechów
1 garść rodzynek

Składniki na polewę:

1 czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
1 łyżeczka masła
2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo niedużymi porcjami mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon oraz orzechy i rodzynki. Piec w temperaturze 200 stopni C ok 55 minut.
Przygotować polewę. Wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Posmarować zimne ciasto.